Hazine Avı
Kültürel mirasımız konusunda farkındalık oluşturmak üzere 2017 yılından beri Hazine Avı etkinliği düzenliyoruz. Etkinlik boyunca gruplar halinde yarışan takımların şifreleri çözerek tarihi mekanlara ulaşmaları hedefleniyor.
Dünyada özellikle turizm destinasyonlarında yaygın olarak oynanan bu oyunda amaç, gizem çözme araçlarını kullanarak belirli bir bölgeye dikkat çekmek ve katılımcıları o bölge hakkında bilgilendirmek. Bugüne kadar Kemeraltı, Basmane, Bergama ve Kültürpark’ta gerçekleştirdiğimiz 6 Hazine Avı ile 300’ün üzerinde tarihi mekanın 2.752 katılımcıya tanıtılmasını sağladık. Ayrıca dijital platformda 19 Mayıs – Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı teması ile gerçekleştirdiğimiz hazine avı etkinliğine 30.000 kişi katıldı.
Hazine Avı
Katılımcı
Tarihi Mekan
Gönüllü
Nasıl Yapıyoruz?
Her oyun, düzenleneceği bölge için özel olarak tasarlanıyor. Yoğun araştırma çalışmalarının ardından o bölgede öne çıkan kültür varlıkları ve değerler belirleniyor ve künyeleri oluşturuluyor. Daha sonra bunlar haritalı bir broşüre dönüştürülüyor. Her oyuna özel bir tema belirleniyor. Belirlenen temaya ve bölgedeki kültürel miras öğelerine göre şifreler oluşturuluyor. Zorluk derecesi, şifre tipi ve yürüme mesafesi gibi kriterlere göre rotalar oluşturuluyor. Yarışmacılar şifreleri çözerken, nokta bekçilerimiz tarafından verilen eğlenceli görevleri de yerine getiriyorlar. Bu emek yoğun etkinlik katılımcılara keyifli vakit geçirtirken kültürel mirasımızı daha yakından tanımalarını sağlıyor.
Şifre deyince… Kimi görsel, kimi sayısal, kimi metinsel olarak hazırlanan şifrelerden bazı örnekleri aşağıdaki bölümde paylaşıyoruz.
Basmane Hazine Avından örnek bir şifremiz. Siz bu kartpostala baktığınızda hangi tarihi değerimize işaret ettiğini bulabilir miydiniz?
İşte cevabı:
Yıldız Sineması, önceleri yazlık bir sinema iken 1954 yılında kapalı bir sinemaya dönüştürülmüş.1957’de Mimar Erdoğan Tözge tarafından yeniden inşa edilmiş ve bugünkü ismiyle kapılarını 22 Mart’ta Zeki Müren konseriyle açmış. Zamanın en iyi filmlerinin oynadığı, 1800 koltuklu üstü açılabilen büyük bir sinema düşünün. Raj Kapoor’un gişe rekoru kıran Hint filmi Avare ilk kez burada gösterime girmiş, yıl 1954. Film öyle beğenilmiş ki sonrasında Türkiye’nin neredeyse tüm sinemalarında gösterime girmiş. Sinema perdesi, projeksiyon makinesi ve diğer gösterim aletleri hala duruyor.
Basmane Hazine Avından başka bir şifremiz. O oyunda temamız Kurtuluş Savaşı idi. Bu temada metinsel şifreye bir örnek:
“Nisan 1916, Birinci Harb-i Umumi bütün şiddetiyle devam ediyor. Cepheye gitmek için hazırlanıyorduk. Neredeydik, nereye gidiyorduk? Dönmek nasip olacak mı, yoksa evlerimizden ve ailelerimizden bir daha görmemek üzere mi ayrılmıştık, herkes bu düşüncelerle meşgul.
Akşamüzeri bir düdük sesi hepimizi düşüncelerimizden ayırdı. Sıra olduk, ikişerli kol halinde yürüdük. Pulmanları gördüğümüzde artık fikrimizi işgal etmekte olan suallerin cevabını almış olduk. İstikamet Bandırma yolu ile Çanakkale idi”.
Peki cevabını bulabildiniz mi? Basmane’den hangi değerimizi işaret ediyor olabilir?
İşte cevabı: Metinde geçen “pulmar” vagon standart yolcu vagonlarında yer alan, yolcuların kaliteli, konforlu ve güvenli bir şekilde yolculuk geçirmelerini sağlayan vagon sistemidir. Metin’de askerlerin Çanakkale’ye gittiğini ve nereden hareket ettiğine de işaret ediyor. Bu şifrenin cevabı 1876 yılında Regie Generale adlı Fransız firma tarafından inşa edilmiş olan Basmane Garı idi.