İzmir Somut Kültürel Miras Envanteri ve Stratejisi
İzmir’deki mevcut somut değerlerin tespit edilerek kayıt altına alındığı envanteri ve bu mirasın korunarak yaşatılması için gerekli adımların tanımlandığı strateji belgesini, Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem Hibe Programından destek alarak hayata geçirdiğimiz “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum” projesi kapsamında hazırladık.
Sayın Doç Dr. Ayşegül Altınörs Çırak ve Sayın Doç. Dr. Şakir Çakmak yönetiminde hazırlanan çalışma, 12 merkez ilçede arkeolojik alanlar ve tarihi yapılardan (anıtlar, dini yapılar, kültür & eğitim yapıları, su yapıları (hamamlar, çeşmeler, köprüler vb.), büyük ölçekli ticaret yapıları (hanlar, gar yapıları vb.) & sanayi yapıları ve yönetim yapıları) oluştu.
Tespit edilen her bir kültür varlığı için standart bir şablonda künyeler oluşturuldu. Künye, bilgileri arasında; yapı türü (Eğitim, Yönetim, Dini vb.), isim, fotoğraf, adres/konum, mülkiyet (özel, kamu, vakıf vb.), yaptıran/mimar, tarih & dönem, mimari özellikleri, restorasyon geçmişi, yapının bilinen öyküsü, kullanımlar (geçmiş & bugün), korunmuşluk durumu (1)Esaslı onarım gerektiren (2)Basit onarım gerektiren (3) Bakım gerektiren (4) Bakımlı), önem beyanı / ayırıcı özellikleri (varsa) ve mevcut/potansiyel riskler bulunmakta.