İzmir'in
UNESCO Dünya Mirasları
Dünya Miras Listesi uygulaması, 1978 yılında dünyada “üstün evrensel değer”e sahip olan doğal ve kültürel varlıkları;
- Bütün insanlığın ortak mirası kabul ederek tanıtmak,
- Toplumlarda evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak,
- Bu değerlerin korunması için gerekli iş birliğini sağlamak amacı ile başlatılmıştır.
Türkiye'de
UNESCO Dünya Miras Alanları
Kültürel17
Karma2
Türkiye'de
UNESCO Dünya Miras Geçici Liste Alanları
Kültürel77
Doğal3
Karma4
Dünya Miras Listesi’nde toplam 19 miras alanımız var:
- 17 kültürel,
- 2 karma (kültürel ve doğal)
Sözleşmeye taraf devletlerin Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için uygun gördükleri ve komisyona öneride bulundukları adayların yer aldığı envanter niteliğinde olan Geçici Liste’de ise 77 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 84 miras alanı bulunuyor.
UNESCO & İzmir
İzmir’deki Dünya Miras Alanları
İzmir, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ve Efes ile listede birden fazla miras alanına sahip olan ülkemizdeki tek kenttir.
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Hellenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.Hellenistik Pergamon Krallığının başkenti olan antik Pergamon yerleşimi, anıtsal mimarisiyle Hellenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmektedir. Athena Tapınağı, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, tiyatro, kütüphane, agora ve gymnasion yapıları ve yüksek basınçlı su sistemi, bu planlama sisteminin ve dönem mimarisinin en seçkin örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.Çok katmanlı kültürel peyzajın önemli bir parçası olarak Roma Dönemi’ne ait pek çok anıtsal yapı bugün hala ayakta durmaktadır. Çevresindeki kültürel peyzaj ile birlikte Hellenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok istisnai örneği içerisinde barındıran kent, özellikle Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait katmanlar üzerinde yayılmış olan Osmanlı dönemi mimarisine ait pek çok cami, han, hamam ve ticari merkez ile de önemini korumuştur.
Başvuru Dosyası
Efes
2015 yılında Dünya Miras alanı ilan edilen Efes; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur.
Başvuru Dosyası
İzmir & Unesco